40-jarig jubileum 2020

Viering 40-jarig jubileum Tennisclub Mentheda

                                                                        

27-08-1980                                27-08-2020 

Onze tennisclub TC Mentheda bestond donderdag 27 augustus j.l. 40 jaar. Daarnaast zijn afgelopen voorjaar de banen grootscheeps gerenoveerd. Beide gebeurtenissen zijn op zaterdag 29 augustus gevierd op het tenniscomplex aan de Coendersweg. Vanwege Corona wel in aangepaste en vooral kleinere vorm en alleen voor de huidige leden.

Historie
40 jaar geleden waren er 7 mensen uit Middelstum die graag wilden dat er tennisbanen in Middelstum zouden komen. Er is door deze mensen toen veel werk verricht om dit te realiseren. Voor aanleg van tennisbanen moest je kunnen aantonen (bij de voormalige Gemeente Middelstum) hoeveel mensen wilden gaan tennissen. En dat waren er ongeveer 180. Op 27 augustus 1980 is de oprichtingsakte van TC Mentheda officieel bij de notaris gepasseerd. In de loop der jaren is er iets moois ontstaan aan de Coendersweg. Een gezellige club met veel activiteiten en veel zelfwerkzaamheid.

Heden
40 jaar verder telt de club ruim 80 leden, een aantal donateurs en een pool van sponsors. Net als overal is het ledental in de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen, maar het lijkt zich nu te stabiliseren. Zo’n 8 jaar geleden is het tenniscomplex geprivatiseerd en aan de club overgedragen. De club is financieel gezond dankzij een behoedzaam beleid en veel zelfwerkzaamheid.  De banen zijn al eens opnieuw aangelegd, de kantine heeft een andere plek gekregen en afgelopen voorjaar zijn de banen grootscheeps gerenoveerd. Het complex ligt er nu weer goed bij en is helemaal klaar voor de najaarscompetitie 2020 die op maandag 7 september begint.

Afgelopen zaterdagmiddag om 13.00 uur was het, na de nodige voorbereidingen en veel onzekerheden in de aanloop naar het feest, dan eindelijk zover. De viering van het 40-jarig jubileum en de heropening van de banen in aangepaste vorm.
Bij betreden van het park moest iedereen zich registreren, ieder met een eigen jubileumpen.
Daarna kon het bestelde jubileumshirt worden afgehaald.
De officiële handeling bestond uit het hijsen van de clubvlag door Aaf ten Wolde en Marin Gast, respectievelijk het oudste en het jongste lid van de club. De vlag werd aangereikt door Jopie Oosterhof, bewoonster van Fraamborg die vergezeld van begeleidster Margriet of Jellie vaste supporter is tijdens de woensdagmorgentoss.  
Vervolgens werd het welkomstwoord gesproken door de voorzitter Henkjan van Loon. Natuurlijk ging het ook over het bereiken van deze memorabele mijlpaal in de geschiedenis van de club. Na het tellen van de opgestoken vingers blijken er nog 3 leden van het eerste uur aanwezig, namelijk Jan, Noor en Bennie Gast. Die hebben al het wel en wee van de club tot nu toe meegemaakt!
Toen vroeg Aaf nog het woord. Zij had een bijzonder cadeau voor de club, ze gaf het insigne terug dat haar overleden man Arrie ten Wolde bij zijn benoeming tot erelid van TC Mentheda had gekregen

Na dit ontroerende moment werd voor iedereen koffie/thee met wat lekkers aan tafel geserveerd.

Ex-trainer van de club, Steven de Groot en huidig trainer, Stan Naaktgeboren, hadden een zeer gevarieerd tennisprogramma gemaakt voor de bijna 40 deelnemers en gaven enthousiast leiding aan de verschillende CLINICS in de vorm van DRILLS en een TIEBREAK-toernooitje.

Het programma werd rond 15 uur onderbroken door de komst van de burgemeester van Loppersum, de heer Hans Engels. Een grote verrassing. Jan Gast, lid van het eerste uur en supervrijwilliger van de club werd van de baan geroepen. “Toevallig” werd hij net stevig onderhanden genomen door trainer Steven. Na al die 40 jaar lang dag en nacht klaarstaan voor de club, vaak met inzet van eigen werk- en voertuigen, betrokken bij alles wat met gebouwen, terrein en banen te maken heeft, werd hij uit naam van Koning Willem Alexander Koninklijk onderscheiden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vanaf nu heeft TC Mentheda een gedecoreerde baancommissaris. Dat kunnen niet veel clubs ons nazeggen!

Rond de klok van 16.30 uur zat het actieve programma er op. Ter afsluiting waren er nog lekkere hapjes en was er gelegenheid om (op 1,5 meter) nog even gezellig na te praten. 

Mede dankzij de inspanningen van velen en ondaks de beperkende coronamaatregelen kan TC Mentheda terugzien op een geslaagde viering van het 40-jarig jubileum. Speciale vermelding verdienen de niet-leden Frans Luttje en Jan Rennes. Frans verzorgde geluid en de muzikale omlijsting en bracht een "antieke" microfoon mee voor de speeches. Toen het op donderdag dreigde slecht weer te worden, naar verwachting ook op zaterdag, kwam Jan spontaan nog een legertent brengen en opbouwen. 

Voor de foto’s van zowel de baanrenovatie, de voorbereiding als de jubileumviering  klik hier 

Als je nieuwsgierig bent naar het verhaal wat er is komen kijken bij het organiseren van de jubileumdag  klik hier 

Middelstum, 3 september 2020.
Ellie Luttje